Prima, 2023 Atlanta Blade Show'da ''Best Kitchen Knife’’ yani ‘‘En İyi Mutfak Bıçağı’’ ödülünü almıştır.
Jens Ansø (İlk bıçağını 1988 yılında yapan ve Japon marangozluk sanatından modern mimariye uzanan geniş bir ilgi alanı bulunan Danimarkalı Ansø, endüstriyel tasarım alanında yüksek lisans sahibidir ve 2001 yılından beri tam zamanlı olarak bıçak konusu üzerinde çalışarak saygın projelere imza atmaktadır. Çalışmaları arasında üst düzey mutfak bıçakları da bulunmaktadır.) tarafından MKM için tasarlanan serinin ismi, "Prömiyer" anlamına gelmektedir ve bir sahne sanatının ilk gösterimini ifade etmektedir. Elbette ilk gösteri özel ve unutulmaz olmalıdır. PRIMA, MKM’nin ilk mutfak bıçaklarıdır ve "Prömiyer"i taçlandırmak için; dört ayrı bıçaktan (Gyuto, Santoku, Paring Knife ve Steak Knife) oluşturulan serinin, standart versiyonlar dışında, masraftan kaçınılmayan limitli üretim versiyonları da çıkarılmıştır.
Tam kuyruklu (full tang), ergonomik ve estetik bıçaklardan meydana getirilen seride; sap malzemelerinin yerine takılmasında, paslanmaz çelik vidalardan faydalanılmıştır. Bu sayede hem bıçakların detaylı temizliği hem de sonradan edinebileceğiniz farklı sap malzemelerinin kullanımı mümkün kılınmıştır.
Limitli seriye dâhil olan MKM Prima Limited Edition Gyuto Dark Matter Black (MK PRGY-CFD), aşağıdaki özellikleri taşımaktadır:
Gyuto (牛刀), tam çevirisi ‘‘inek kılıcı’’ (cow sword) anlamına gelen Japonca bir sözcüktür ve Batı formuna yaklaşmış bir ‘‘şef bıçağı’’nı ifade etmektedir. 19. yüzyılda Japonya’nın dışa açıldığı Meiji döneminde ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkışı, başlıca iki nedene dayandırılmaktadır. Birincisi, Batı tarzı şef bıçaklarının ve Batı yemek kültürünün dışa açılan Japonya’da yayılmasıdır. Kırmızı et tüketiminin arttığı dönemde, bu etleri kesme niteliğinin öne çıktığı mutfak bıçaklarına ihtiyaç duyulmuştur. İkincisi, geleneksel Japon kılıçlarına talebin azalmasıdır. Kılıç üreticileri, daha büyük ve kârlı bir pazar olan mutfak bıçakları üretimine girmişlerdir. Sonuçta, kimi Japon çizgilerini koruyan ve Batı tarzından esinlenen çok yönlü Gyuto’lar doğmuştur. Bir şef bıçağı niteliklerindeki Gyuto, sebzeler ve etler üzerinde çalışmaya uygundur. Batı kültürünün Japonya’yı etkilemesi sonucu ortaya çıkan Gyuto, Santoku’dan daha dar-ince uç ve uzun bir burun kavisi barındırmaktadır.
Bıçakta; toz metal çekirdekli lamine paslanmaz Damascus çelik kullanılmıştır. San Mai olarak da bilinen üç parçalı [Japonca San Mai (三枚), üç parça anlamına gelmektedir.] lamine çelikte çekirdek (core) görevini, Japon Takefu firmasının toz metal (PM) teknolojisiyle ürettiği Super Gold 2 (SPG2) üstlenmektedir. İyi sertlik alan, iyi keskinleşen ve keskinliğini uzun süre koruyacak bu üst kalitedeki çeliğin her iki yanında 32 katman paslanmaz Damascus yer almaktadır. Böylelikle, 65 katmandan oluşan bir çelik ortaya koyulmuştur. Damascus’un şık olan ve dikine çizgilerden oluşan hafif dalgalı deseni, keskin kenar ile de uyum yakalamaktadır. Isıl işlem sonrası 60-62 HRC sertlik elde edilmiştir. Tam düz ağız açımı (full flat grind); hafifliği, keskinliği dayanıklılığı harmanlamakta ve ayrıca bıçak yanaklarında düz bir zemin oluşturmaktadır.
Kuyruğa paslanmaz çelik vidalarla sabitlenen sap malzemesi çok özel bir karbon fiberdir. ‘‘Fat Carbon Materials’’ tarafından imal edilen ve ismine “Dark Matter” (Karanlık Madde) denilen (Karanlık madde, modern fiziğin bilmecelerinden biridir. Evrenimizin bileşenlerinden olan ve elektromanyetik dalgalarla etkileşime girmeyen karanlık madde, görünür madde üzerindeki kütleçekimsel etkisinden tespit edilebilmiştir.), dövme kompozit malzeme; bıçağın estetiğini ve işlevselliğini üst düzeyde vurgulamaktadır.
Belirgin çizgiler kullanılan ama kenar ve köşeleri elleri rahatsız etmemesi için yuvarlatılan sap el anatomisine uygundur. Bunda, ortasının bombeli olması önemli rol oynamaktadır. Bombeli yapı hem özellikle sapın ön konturunda belirgin olmak üzere sap genişliği açısından hem de ortasının yüksekliğiyle sap kalınlığı açısından söz konusudur. Sap malzemesi, kuyruk konturlarını hafifçe içerden takip etmektedir ve bu da hâkimiyeti artıran bir unsur olmuştur.
Her birine numara verilmiş ve üretimi 100 adetle sınırlandırılmış MK PRGY-CFD, ‘‘dünyanın en iyisi’’ ödülünü almış bir şef bıçağıdır.
‘‘Şef Bıçağı’’, mutfaktaki en önemli bıçaklardan biridir ve temel ekipmana aittir. Çok yönlülüğüyle asla eskimeyen bu vazgeçilmez alet, ‘‘Utility Knife’’ın (Mutfağın joker bıçağıdır, her işe yarayan bıçak ya da pek çok işte kullanılan bıçak denebilir.) biraz daha genişi ve daha uzunudur. Mutfaktaki kesimlerle ilgili her tür zorluğun üstesinden gelecek biçimde tasarlanan şef bıçağının karakteristikleri arasında şunlar sayılabilir:
Zarif burun kavisiyle ortaya çıkan dar ve keskin uç, saplanabilme kabiliyetini artırmakta ve hassas kesimler yapmasına yardımcı olmaktadır. Bu kavis sayesinde bıçağı zeminden ayırmadan, burnu üzerinde yuvarlayarak kesimler yapmak da mümkündür.
Düz keskin kenar, kendisi gibi düz zeminle tam örtüşecektir ve ayrıca bileme kolaylığı sağlayacaktır.
Geniş ve dengeli namlu hem ellerin keskin kenardan uzak durmasına yardımcıdır hem kesilecek objeye yaklaşma açılarını zenginleştirmektedir hem de yanaklar kullanılarak objelerin ezilmesini veya sağa sola çekilmesini ya da taşınmasını mümkün kılmaktadır.
Küçük sebzeleri bile kesmek için uygun olan bıçağı, uzunluğu sayesinde, et bıçağı olarak da kullanmak mümkündür. Şef bıçağı, çeşitli kesimlerin üzerinden kolaylıkla gelir; dilimlemelerin (slicing), kuşbaşı doğramaların (dicing) veya kıymanın (mincing) altından kolaylıkla kalkabilecek niteliktedir.
MKM Prima Limited Edition Gyuto Dark Matter Black, kendisi için hazırlanmış, mıknatıs kapaklı kutusuyla sunulmaktadır.
Not: 68 numaralı ürün gönderilecektir.
Not 2: Ürünü lütfen bulaşık makinesinde yıkamayınız.