Japonya’nın Seki şehrinde üretilen Mcusta ürünleri, geleneksel Japon işçiliği ile modern ileri teknoloji arasındaki sentezin zirvesidir.
Dünyada bazı bölgelerin bıçakla anıldığı bilinmektedir.
Almanya’da Solingen, İtalya’da Maniago, İspanya’da Albacete, İngiltere’de Sheffield, Tayvan’da Taichung; köklü bıçak başkentlerinin bazılarıdır.
Bıçak yapmak için bazı doğal avantajlara (İnsan gücü, ham madde ve enerji) sahip bu bölgeler, kuşaklardır biriken kültürel miraslarıyla da anılırlar.
Seki, bu sayılanlar içinde belki de en köklüsüdür ve 13. yüzyılın ortalarından beri Japon bıçak üretiminin merkezi olmuştur.
Zengin demir ve odun kömürü kaynakları ve suya yakınlığı da bunda önemli bir rol üstlenmiştir.
Seki’nin tarihi, Usta kılıç yapımcısı Motoshige'nin "kyushu" bölgesinden Seki'ye taşınıp burada kılıç yapmaya başladığı 13. Yüzyıl’dan başlatılmaktadır.
Sadece bir asır sonra başlayan Muromachi Dönemi’nde (1338-1573) Seki, 300'ün üzerinde kılıç ustasına ev sahipliği yapıyordu.
Kanemoto Magoroku ve Saburo Shizu, en ünlülerden ikisiydi.
Seki kılıçlarının üstün kalitesi ve Seki'nin adı Japonya'da hızla tanındı ve bir kılıç yapım merkezi olarak sağlam bir üne kavuştu.
Kılıç yapımı ve metal işleme tekniklerinin, becerilerinin ve tutumlarının yüzyıllar boyunca usta-çırak ilişkisi içinde aktarıldığı Seki; Japon bıçak (Her tür kesicinin yanında ‘‘Cutlery’’ denilen çatal-bıçak takımları da buna dâhildir.) üretiminin hâlen canlı merkezidir.
Yüzyıllardır aktarılan miras, modern teknolojinin nimetlerini içine katarak büyümektedir.
Mcusta’nın kökeninde, 1964 yılında Seki’de kurulan Marusho Industry Inc. bulunmaktadır.
Silky makaslarını üreten şirket, kendi deyimleriyle, "Japonya'nın en son teknolojisi kullanılarak yaratılan hassasiyet ile yüzyıllardır aktarılan geleneksel Japon işçiliğinin yarattığı detaycılık arasındaki senteze" sahip olduklarını fark etmiştir.
2000 yılında, çakı üretmek amacıyla, Mcusta ve 2006 yılında, çatal bıçak takımı üretmek üzere, Zanmai kurulmuştur.
Bunlar; Seki, Japonya'da üretilen lider markalar hâline gelmiştir.
Üretim süreci üzerinde tam kontrole sahip olduğuna inanan Mcusta’da Japon gelenekleri korunmaktadır ve dünyanın her yerindeki müşterilere en yüksek kalitede ürünler sağlamak misyon edinilmiştir.
Usta zanaatkarların elinin değmesiyle ortaya çıkan ürünler, kuşaklar boyu aktarılan gururu yansıtacak niteliktedir.
Gelenek ve gelecek arasında sağlam bir köprü kurmanın peşinde olan Mcusta, üretim biçimini de buna göre yapılandırmıştır.
Üretim biçiminin, iş bölümlü seri üretim ile özel üretim arasında konumlanan bir atölye örgütlenmesi olduğu söylenebilir.