Japonya’nın Seki şehrinde üretilen Mcusta ürünleri, geleneksel Japon işçiliği ile modern ileri teknoloji arasındaki sentezin zirvesidir.
İzlediğiniz çakı, bütünüyle çelik yapıya ve geleneksel biçimde dövülerek imal edilen bıçaklardaki izlere sahip olan ‘‘Forge’’ serisine dâhildir. Çekiç anlamına geldiği gibi toprak veya taş ve kayaları da ifade edebilen sözcük olan ‘‘tsuchi’’ (鎚), sağlamlığı ve dayanıklılığı sembolize eder şekilde de kullanılabilmektedir. Mcusta lugatında ‘‘tsuchi’’, çekiçleme sonucu meydana gelen yükseklik farklarını ifade etmektedir. Bu çakı özelinde ise hem namluda hem de sapta bulunan göz şeklindeki çekiç izleri (tsuchime) anlamındadır.
İzlediğiniz ürün olan ve küçük bir versiyonu (MC-0113D) da bulunan Mcusta FORGE TSUCHI Satin Stainless Damascus (MC-114D), aşağıdaki özellikleri taşımaktadır:
Namlu, San Mai olarak da bilinen üç parçalı [Japonca San Mai (三枚), üç parça anlamına gelmektedir.] lamine çelik kullanılarak imal edilmiştir. VG-10 çekirdekli paslanmaz Damascus olarak daha spesifik ifade edebileceğimiz bu yapıda, 33 katman nikel Damascus ve kalitesi ispatlanmış Japon çeliği VG-10 kullanılmıştır. Keskinliğin ve esnekliğin, paslanmaz nitelik dâhilinde, şıklıkla harmanlandığı bu yapıya; ısıl işlem sonucu 60-61 HRC sertlik kazandırılmıştır. Damascus deseni, ‘‘hamon’’ (dalgalar) olarak geçmektedir.
Zarif bir yuvarlak uç (drop point) yapısındaki namluya, orta hattın biraz gerisinden (saber), düz (flat) ağız açımı uygulanmıştır. Kavisli ağız başlangıcı (grind termination) sayesinde uzun bir keskin kenar ve sağlam bir ricasso harmanlanmıştır. Keskin kenarın altında, kesmeye saplayarak başlamaya hizmet eden bir çentik (choil) yer almaktadır. Namlu yanaklarında göz şeklindeki çekiç izleri (tsuchime) bulunmaktadır. Tüm bunlarla birlikte, çok yönlü kılınmış zarif bir namlu elde edilmiştir.
Çift yönlü başparmak çıkıntısı (thumb studs) sayesinde istenen elle ve kolaylıkla açılabilen çakıda teflon rondelalar kullanılmıştır ve namlunun hareketi pürüzsüzleşmiştir.
Gövde kilitli (framelock) çakının sap kanatları 420J2 paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Sap yüzeylerinde de göz şeklindeki çekiç izleri (tsuchime) bulunmaktadır ve ortaya çıkan girintili çıkıntılı doku, sap kalınlığı ince çakının daha iyi kavranabilmesini de sağlamaktadır. Zaten sap konturları da dışbükey sırtı ve içbükey önüyle, iyi kavramaya imkân vermektedir. Başparmak çıkıntıları için açılan yuvalar, zarif ve işlevsel bir unsurdur.
Bir araya getirilmesinde cıvatalardan faydalanılan çakıda, sap kısmının bitimine doğru, bir kordon deliği (lanyard hole) açılmıştır. Buraya bağlayacağınız kordonu bileğinizden geçirerek elinizin namluya ulaşmasını zorlaştırabilir ve çakı elinizden kurtulsa bile sizden uzaklaşmamasını sağlayabilirsiniz.
Benzer işlemden geçirilen başparmak çıkıntıları ve pivot bağlantı elemanı arasında renk uyumu oluşturulmuştur.
Her koleksiyoncunun sahip olmak isteyeceği bu ‘‘retro’’ beyefendi çakısı, cepte derin pozisyonda taşınmasını sağlayan paslanmaz çelik cep klipsi (Uç Aşağı/Sağ, çıkarılabilir) sayesinde kolaylıkla taşınabilmektedir.
Not: Elinize ulaşacak ürünle fotoğraf arasında detay farklılıklar bulunabilir.