Hayranlık uyandırıcı Ryu, limitli üretilecek, çok özel bir versiyona kavuşturuldu…
İsmi, ‘‘Ejderha’’ ya da ‘‘Okul-Ekol’’ anlamlarını barındıran Ryu, sadeleştirilmiş bir Japon Tanto (Konuyla ilgili okuma için bkz. https://natureland.com.tr/blog/uc-yapisina-gore-bicaklarin-tasnifi ) olarak nitelendirilebilir.
Gardiyanlıktan tam zamanlı bıçak üretimine geçen Ken Vehikite (Black Roc Knives şirketinin sahibi ve hemen her şeyidir.) tasarımına sahip bıçak, sadeliğin ne kadar etkin ve etkileyici olabileceğini gösteren iyi bir örnektir.
Teknik olarak sarkık uç (trail point) yapısına giren bıçağın, çok az da olsa, Sori (Zori olarak telaffuz edilir, Japon kılıçlarının sırt kıvrımlarıdır. Sahip olduğu en derin noktanın konumuna göre ek isimler alır. Japon kılıçlarının ilk örneklerinde bulunmayan ve tecrübeler sonunda sonradan geliştirilen kıvrımlar, kılıcın daha iyi savrulması-kontrolü yanında, keskin kenarın kesilecek objeye temas yoğunluğunu da etkiler biçimdedir. Dövme-germe-tıraşlama işlemleriyle elde edilebilirler ama hafif kıvrımları özel ısıl işlem teknikleriyle oluşturmak da mümkündür.) taşıdığı söylenebilir ama bunun bu bıçakta sadece sırtı ve uç yapısını ilgilendirdiğini de belirtmek gerekir.
Uç kısmın arkası inceltilerek bıçağın saplanabilme kabiliyeti artırılmıştır. Kavramaya yardımcı sıralı çentiklere dek süren uç kısmın arkasındaki inceltme, sarkık ucun abartılı algılanmasını getirecek biçimdedir.
Bıçak kenarları, İtalyan çakı ve bıçaklarda sıklıkla karşılaşıldığı üzere, yuvarlatılmıştır (crowned).
Bıçak sırtının yuvarlatılması, özellikle bushcraft bıçaklara uygulanmaktadır. Bu sayede, batoning sırasında (Bıçağın balta görevinde kullanımıdır. Keskin kenar kesilecek objeye dayanır ve genellikle tahta bir çubukla -ki ‘‘baton’’dur bu- bıçağın sırtına vurularak kesim yapılır.) baton’un zarar görmesi engellenmektedir. Ayrıca, lamayla temas eden elin rahatsız olmasının da önüne geçilmektedir. Tabii, bunların yanında, bir de bıçağın estetiği söz konusudur.
Yüksek ve düz (high flat) ağız açımı uygulanarak dayanıklılık ve keskinlik harmanlanmıştır. Kavramaya yardımcı sıralı çentikler (jimpings), hâkimiyeti artırmaktadır. Keskin kenarın altındaki minik çentik (choil), kesmeye saplayarak başlamaya hizmet etmektedir. Üstündeki choil’in de sayesinde ince işlerde işaret parmağına destek verebilecek nitelikteki koruyucu tırnak (quillon), elleri namludan uzak tutmaya yetecek ama kesimleri engellemeyecek biçimde tasarlanmıştır.
İki parmak yuvasıyla hemen dikkat çeken sap üzerinde üç boyutlu çalışılmıştır. Girintili çıkıntılı yüzeylere sahip sap, estetiği ve işlevselliği artırmaktadır.
Sağlam bıçağın üçgenimsi sonlanan ve vurup parçalama amaçlı kullanabileceğiniz uzatılmış kuyruğu (extended tang) üzerinde, genişçe bir kordon deliğine (lanyard hole) de yer verilmiştir.
Buraya bağlayacağınız kordonu bileğinizden geçirerek elinizin namluya ulaşmasını zorlaştırabilir ve bıçak elinizden kurtulsa bile sizden uzaklaşmamasını sağlayabilirsiniz.
İzlediğiniz zirve versiyon olan Fox Knives Ryu Damascus + Carbon Fiber (FX-634 DCFB), aşağıdaki donanıma haizdir:
Bıçağın çeliği olarak Balbach Damascus inox seçilmiştir. Balbach DSC inox, yüksek kalitedeki iki paslanmaz çeliğin (Parlak olan N690 ve koyu olan Nitro-B.) kullanılmasıyla ortaya çıkarılmıştır. Isıl işlem sonrası, 59-61 HRC sertlik kazandırılan namluda, hidroklorik asitle belirginleştirilen Damascus deseni; ‘‘balık sırtı’’, yani ‘‘Herringbone’’ olarak belirtilmektedir.
Sap malzemesi, siyah kamuflaj (black camo) desenindeki karbon fiberdir. Sap malzemesinin yerine takılmasında, fiziksel buhar biriktirme (PVD-Physical Vapor Deposition) yöntemiyle siyah kaplanmış titanyum vidalardan faydalanılmıştır.
Bu hayranlık uyandırıcı ve seri numarası taşıyan versiyon; kendisi için hazırlanan çekmeceli kutusunda, karbon fiber deseni kazandırılan siyah deri (tulum) kılıfıyla ve temizleme beziyle, sunulmaktadır.