Fox Knives tarafından tasarlanan Due Cigni serisi ''Professional'', mutfakta her biri başka işte kullanılan bıçaklara akılcı bir yaklaşım getirmektedir. Serideki ürünler ister amatör ister profesyonel olsun her aşçı için çok yönlü temel aletleri içermektedir. Avrupa’da üretilen bıçaklar, ahşap saplı istisnalar haricinde, sarı veya siyah kaydırmaz naylon (Nylon®) saplara ve azot (Nitrojen) alaşımlı çeliklere sahiptir.
Ergonomik, kaymaz Nylon® sapla donatılan gizli kuyruklu ürünler, rahat ve güvenli bir tutuş sunarak kullanım sırasında optimum kontrol sağlamaktadır.
Fox’un ‘‘4916 nitro-B stainless steel’’ dediği ve yer yer bıçaklar üzerine X50CrMoVN15 olarak markaladığı nitrojen alaşımlı çeliğe, ısıl işlem sonrasında, 55-57 HRC sertlik kazandırılmıştır ve namlular parlatılmıştır. Alman paslanmaz çeliği 4916, Buderus firmasının ilgilendiği ve nitro-B’yi ortaya koyduğu çeliktir. Azot (nitrojen), alaşımdaki karbona benzer biçimde davranmaktadır. Bu amaçla karbon yerine ikame edilebilecek (Genelde destekleyici olarak kullanılır, tamamen karbon yerini alan nadir örnekler de bulunmaktadır.) azot, karbürler yerine nitrürler oluşturmaktadır. Azotun krom nitrür oluşturmaya, karbonun krom karbür oluşturmasına göre, daha az eğilimli olması nedeniyle; varlığı korozyon direncini artırarak alaşımda daha fazla serbest krom bırakır. Böylece azot, nitrürlerin oluşumunda daha az reaktif olduğundan, karbür boyutunu ve hacmini artırmadan sertlik sağlamak için kullanılabilmektedir.
Bu serideki bıçaklar, kullanılan malzemeler sayesinde, bulaşık makinesine bile sokabileceğiniz ender mutfak bıçaklarındandır.
Serideki tüm bıçaklar; Amerika Birleşik Devletleri’nde, 1944 yılında, bilimsel araştırma amaçlı kuruluşunun ardından günümüze dek büyüyerek ‘‘halk ve çevre sağlığı standartlarını belirleyen uluslararası bir kurum’’ hâline gelen NSF (National Sanitation Foundation) sertifikasına sahiptir. NSF sertifikası, bıçakların gıdayla temas konusunda en katı standartlara uygun olmasının garantisidir. Bu, şeflerin sağlık veya hijyenden ödün vermeden mükemmel sonuçlar elde etmek için bu mutfak eşyalarına duyabilecekleri güveni doğrulamaktadır.
Siyah saplı izlediğiniz versiyon olan Due Cigni ''Professional'' 18 cm Nitro-B Santoku With Scallops (2C 419/18 AN), 18 cm uzunluğundaki namlusuyla ideal boya sahip bir Santoku’dur ve kesilen objeyle temasını aza indiren oyuklar taşımaktadır. Adını ‘‘deniz tarağı’’ndan alan bu oyuklar, bıçağın hem kesilen objenin içinde daha hızlı ilerlemesini sağlar hem de kesilen objenin kendisine yapışmadan ayrılmasına yardımcıdır. Bir başka yararı ise, namluyu hafifletmesidir.
Santoku, Batı'da da giderek daha popüler hâle gelen Japon orijinli bir mutfak bıçağıdır. Japon tarzı bir ‘‘Utility Knife’’ (Mutfağın joker bıçağıdır, her işe yarayan bıçak ya da pek çok işte kullanılan bıçak denebilir.) olarak görülmektedir. Enli bıçaklardır (sırttan kavramaya imkân tanırlar ve enli yapının mutfak kullanımındaki türlü diğer faydalarını sergilerler), mutfakta kazara yaralanmaları önleyecek uç yapısındadırlar ve parmakların keskin kenarın gerisinde kaldığı güvenli bir form taşırlar.
Santoku’nun tercümesi, "Üç Erdem" anlamına gelir. Bu erdemler kesme (slicing), doğrama-kuşbaşı yapma (dicing) ve kıyma (mincing) şeklinde ifade edilebildiği gibi; sebze, et ve balık üzerinde çalışma olarak da değerlendirilebilir.
Ebat:
Toplam Uzunluk: 31 cm
Namlu Boyu: 18 cm
Et Kalınlığı: 1,8 mm
Ağırlık: 154 g