Cold Steel, AD-15 için, ‘‘Namlusu 10 cm’den kısalar içinde, şimdiye kadar ürettiğimiz en konforlu ve kullanıcı dostu taktik çakı olabilir.’’ demektedir.
Andrew Demko'nun patentli orijinalinden esinlenilerek modellenen bu ürün, her iki el için de uygundur ve tek elle açılıp kapanır.
‘‘Bıçağına güvenmeyeceksen bıçağın ne faydası var ki!’’ diyen Demko, daha 7. Sınıfa giderken çelik dövmeye başlamış bir özel tasarımcıdır. İşin mühendisliğine olan sevdasıyla özellikle kilit sistemleri üzerine yoğunlaşmış ve patentli kilit sistemleri geliştirmiş ve geliştirmektedir. Amerikalı tasarımcının Cold Steel firmasıyla oluşturduğu sinerji, bıçak dünyasının da kazancı olmuştur.
Demko’nun akrep kilidinin (scorpion lock) kullanıldığı hibrit sap, AD-15’in özel ve üstün nitelikleri arasında en çok göze çarpandır.
Çakının farklı versiyonları bulunmaktadır. AD-15 denince ilk akla gelen izlediğiniz seçkin versiyon olan Cold Steel AD-15 S35VN (CS-58SQ), aşağıdaki özellikleri taşımaktadır:
Çift yönlü başparmak çıkıntısı sayesinde istenen elle ve kolaylıkla açılabilen namlu, toz metal teknolojisinin seçkin örneği CPM-S35VN çelikten imal edilmiştir. Bronz rondelalara (washer) yer verilmesiyle, namlunun hareketi pürüzsüzleşmiştir.
CPM (Crucible Particle Metallurgy) teknolojisiyle üretilen S35VN; bıçak çeliği olması için geliştirilen nadir çeliklerden olan CPM-S30V’nin, özellikle tokluk bakımından, geliştirilmişidir. Üretildiği 2009 yılından hemen sonra, seçkin markaların kaliteli ürünlerinde, kullanımı yaygınlaşmıştır.
Yuvarlak uç (drop point) yapısındaki çakıya orta hatta yakın (saber) ve düz (flat) ağız açımı uygulanmış ve namlu saten parlaklığına gelecek biçimde sonlandırılmıştır. Sağlam ve çok yönlü kılınan namluda, uç kısımdan sonra sırta yapılan inceltme; asimetrik bir mızrak uç algısı uyandırmakta, ağırlık dengesini bir nebze de olsa uca kaydırmakta ve saplanabilme kabiliyetini geliştirmektedir.
İrice kullanılan kavramaya yardımcı sıralı çentikler (jimpings), hâkimiyeti artırmaktadır. Keskin kenarın altındaki minik çentik (choil), kesmeye saplayarak başlamaya hizmet etmektedir ve çakı açıldığında, ince işlerde işaret parmağı yuvası olarak kullanılmaya uygun bir yapı ortaya çıkmaktadır.
Güçlü namlunun kontrolünü sağlayabilecek bir sap yapısı inşa edilmiştir.
Kilit sistemi, arkadan kilit (back lock) sisteminin geliştirilmesiyle ortaya koyulmuştur. Demko tarafından tasarlanan ‘‘Scorpion Lock’’ bir yay sayesinde kaldıraç hareketi yapan ve bir kısmı ara parça mahiyetinde olan arka parçaya sahiptir. Söz konusu parçaya boyunduruk (yoke) da denilmektedir. Akrebin kuyruğuna benzetilerek kilit sistemi isimlendirilen parça üzerindeki pim, kuyruğun çentiğine ve kuyruktaki pim, ara parçadaki çentiğe girmektedir. Kilidin açılma hareketi yukarı yönlü olduğundan, sapın kavranması da kilit güvenliğini desteklemektedir.
Kilit sistemine bağlı olarak hibrit bir sap yapısı meydana getirilmiştir. Kilit görevindeki boyunduruk 6061 alüminyumun üç boyutlu işlenmesiyle oluşturulmuştur. Sap dibine doğru ara parçaya da dönüşen söz konusu parça, anodize edilerek, hâkî-kum rengini almıştır.
Paslanmaz çelik astarların sağlamlığı pekiştirdiği çakıda, sağlamlığı ve kaydırmaz yapısıyla bilinen G10 sap malzemesi kullanılmıştır. Hâkî renkteki G10 yüzeylerine pürüzlü bir doku kazandırılarak iyi kavrama üst düzeye çıkarılmıştır.
Sap konturlarının da iyi ve konforlu bir kavramaya olanak tanıdığını belirtmek gerekir. Özellikle, ön ve arka koruyucu tırnaklar dikkat çekmektedir. Sapın önünde, koruyucu tırnakların ardından, sap sonuna ve dibine açılan parmak oyukları; düz veya ters tutuşlarda işlevseldir.
Sap dibine doğru boru pim kullanılarak güçlü bir kordon deliği (lanyard hole) de meydana getirilmiştir. Söz konusu boru pim, sarmal boyunduruk yayının desteğini de oluşturmaktadır. Üç noktadan sabitlenen paslanmaz çelik cep klipsi (Uç Yukarı/Sağ-Sol) de üçgen yerleştirilen bağlantı elemanlarının ortasındaki delikle, kordon deliğinin tamamlayıcısı olmaktadır.