Bir düğmeye basınca mutluluk elde etmek mümkün mü? Atlanta Blade Show 2022’de ‘‘Imported Knife Of The Year®'' yani ''Yılın İthal Bıçağı’’ ödülünü alan Miura, bu soruya hayır diyenlerin fikrini değiştiriyor.
Adını, İspanya’daki sığır çiftliğinden ve daha spesifik olarak orada yetişen dövüşçü boğa soyundan alan çakı; seri üretim çakılar içinde, integral yapıyı (Lionsteel’in ‘‘solid knives’’ olarak tanımladığı bu yapıda sap, çok eksenli çalışan bir CNC tarafından işlenen yekpare bloktan, tek parça olarak elde edilmektedir.) ve düğme kilit (button lock) sistemini birleştiren ilk üründür.
Ba(s)tırmalı (plunge) kilitler olarak da adlandırılan bu sistem; genelde otomatik çakılarda (Push button denildiğinde hep akla otomatik çakılar gelir.), sarmal yay ile kullanılan bir sabitleme mekanizmasıdır. İzlediğiniz üründe olduğu gibi, sarmal yaysız şekliyle, otomatik olmayan çakılarda da kullanılabilmektedir.
Temel unsuru, basıldığında içeriye batan ve bırakıldığında sahip olduğu yay sayesinde eski konumuna dönen düğmeli bir pimdir. Yaylı kısmın yukarısındaki çentik veya oluk, namlunun kurtulmasına izin verir. Dolayısıyla, düğme aşağı indiğinde namlu hareket kazanır-kazanabilir.
Kullanılan pimin malzemesine ve boyutuna bağlı olmak kaydıyla güçlü kilit sistemleri arasındadır. Kolay kullanılır. Namlunun kapanması için parmaklarınızın namlu yolunda olması gerekmez.
Simone Tonolli tasarımına sahip Miura’nın standart versiyonlarının namlularında bile, ‘‘Microclean’’ sıfatına sahip, 3. nesil toz metal M390 çelik kullanılmıştır. Bu çelik, bıçak çeliğinde aranan niteliklerin hemen hepsinde zirvededir veya zirveye yakındır. 58-60 HRC sertlik kazandırılan ve boğa boynuzuyla benzeştirilebilecek modifiye koyun ayağı (modified sheepsfoot) namluların, keskin kenarı içten takip eden ağız açımı; yüksekten tama varacak biçimdedir ve düz (flat) olarak yapılmıştır. Namlu, uç noktasına doğru hem keskin kenardan hem de sırttan daralmaktadır. Ağız başlangıç çizgisinin (grind termination) açılı kullanılmasıyla, uzun bir keskin kenar ve sağlam bir ricasso elde edilmiştir. Çift yönlü başparmak çıkıntısı (thumb studs) sayesinde istenen elle ve kolaylıkla açılan namluların hareketinin pürüzsüzlüğü için bilyeli rulmanlar kullanılmıştır. Düğmeye basıldığında serbest ve neredeyse sürtünmesiz kalan namluyu bir bilek hareketiyle de açabilir veya kapayabilirsiniz.
Çakı açıldığında ortaya çıkan, ince işlerde kullanılacak, parmak yuvasının kavisi hem sapta hem namluda devam etmektedir.
Miura, öncelikle, değişik renk kazandırılan titanyum sap seçenekleriyle piyasaya sürülmüştür. Balçak kısmın altından başlayacak biçimde, 3 boyutlu çalışılarak sapın her iki kanat yüzeylerine de girintili bir desen (elmas deseni) kazandırılmıştır. Çakının estetiğine yüksek katkıda bulunan bu çalışma sonucunda, sağlam bir kavrayışa da katkı sunulmuştur. Ön tarafındaki geniş parmak oyuğu ve devamındaki sap dibine doğru incelen yapı (Böylelikle namluyla simetri de sağlanmıştır.) sayesinde iyi kavranan sap, itme ve çekme hareketlerini destekler niteliktedir.
Sapın dip arka kısmının inceltilmesinden sonra açılan oval kordon deliği (lanyard hole) kullanışlıdır.
Paslanmaz çelik cıvatadan oluşturulan pivot bağlantı elemanının pulu (Bu pul, MKM ürünlerinin alametifarikası hâlindedir.) titanyumdur ve yine çakının derin pozisyonda taşınmasını sağlayan cep klipsi (yönü değiştirilebilir) de tek parça titanyumun öğütülmesiyle elde edilmiştir.
Yenilikleri mükemmel kompozisyona aktaran ödüllü çakı, cıvatalarını söküp takabileceğiniz anahtarıyla birlikte, kemer halkası da bulunan fermuarlı kesesi [balistik naylon (cordura)] içinde sunulmaktadır.
İzlediğiniz ürün olan Miura Dark Stonewashed Titanium (MK MI-TDSW), serinin üst düzeyini temsil eden ve bütünüyle siyah kılınmasıyla taktik vurguda bulunan versiyondur.
M390 çelikten imal edilen namlusu, titanyum cep klipsi, pivot bağlantı elemanının titanyum pulu, ‘‘integral’’ titanyum sapı ve tüm diğer aksamı karartılan ve taşlanan (dark stonewash) çakıya bütünüyle siyah bir görünüm kazandırılmıştır.