Fox’un çakı yapımındaki ustalığını puro tutkunlarının ihtiyaçları ile birleştiren Virtus, detayları üzerinde düşünülmüş, estetik ve işlevsel bir üründür.
Ergonomik saptaki yuva ve keskin namlu, bu şık çakıyı puro makası hâline getirmektedir. Puroya zarar vermeden temiz ve hassas kesim yapabileceğiniz yapı, kaliteli malzemelerle sağlam biçimde inşa edilmiştir.
Etimolojisinde erkeklik (vir) bulunan çakının ismi; yiğitlik, cesaret, karakter, mükemmellik ve askerî yeteneklerin kesiştiği bir erdemdir ve Antik Roma’da tanrı/tanrıça olarak kişiselleştirilmiştir. Türkçede ‘‘adamlık’’ dediğimizde ifade edilmek istenenlerle benzer bir muhteviyat içerdiği söylenebilir.
Virtus’un, kullanılan malzeme farklarıyla birbirinden ayrılan versiyonları bulunmaktadır. İzlediğiniz versiyon olan Fox Virtus Santos (FX-541 ST), aşağıdaki özellikleri taşımaktadır:
Namluda, Becut çelik kullanılmıştır. Yüksek derecede paslanmazlığa sahip bu Alman çeliği, yüzde 0,7 karbon içermektedir. Paslanmazlık ve dayanıklılık, yüzde 14,5 krom ve yüzde 2’ye varan molibden tarafından desteklenmektedir. İstikrarlı bu çeliğin alaşımındaki vanadyum ve niyobyum, bıçağa sertlik kazandıran ve ince taneli karbürler oluşturan özelliktedir. Isıl işlem sonrası 56-58 HRC sertlik elde edilen malzeme; keskin, keskinliğini koruyan ve dayanıklı bir bıçak çeliğidir.
Tam düz ağız açımı (full flat grind), keski (chisel) açımdır yani tek taraftan yapılmıştır ve bu da puro kesmek için çok kullanışlıdır. Saten parlaklığında sonlandırılan, modifiye Wharncliffe namlu; uca doğru hem önden (açılı bir doğruyla) hem de arkadan (içbükey bir kavisle) daralmaktadır. Keskin kenarın altındaki minik çentik (choil), kesmeye saplayarak başlamaya hizmet etmektedir. Açılı-kavisli ağız başlangıcı (grind termination) sayesinde uzun bir keskin kenarla sağlam bir ricasso harmanlanmıştır. Kavramaya yardımcı sıralı çentikler (jimpings), hâkimiyeti artırmaktadır.
Mekanik bir kilidi bulunmayan çakı, kayar eklemli (slipjoint) çakılarla yay gergisi bulunmayan sürtünmeli çakıların (friction folders) harmanıdır. Yay gergisi görevi astara devredilmiştir.
Usturalarda görmeye alışık olduğumuz ve hem dik hem de uzun bir kanatçığa (flipper) benzeyen yapının (Bu yapı, kuyruğun bir uzantısı olduğundan, kuyruk levyesi şeklinde anabileceğimiz ‘‘tang opener’’ olarak isimlendirilebilmektedir. Namlunun uzantısı olarak ortaya çıkan bu levyenin benzerleri, Uzak Doğu’da, ‘‘Chikiri’’ olarak anılmaktadır.) iki başlıca fonksiyonu bulunmaktadır. Namluyu tek elle ve kolaylıkla açmaya yarayan kuyruk levyesi, çakı açıkken sap iyi kavrandığında, çakının kapanmasını da engelleyebilmektedir. Ayrıca bu levye, namlunun açıldıktan sonra daha geri gitmesini önleyen bir fonksiyon da üstlenebilmektedir.
Sap yapısı hem namlu hatlarıyla uyumlu hem ek fonksiyonlu hem de ergonomik olmayı başarmaktadır. Arkası dışbükey, önü ise işaret parmağı yuvası ardından gelen içbükey çizgilerle karakterize sapın ön yüzünün ortasına; bir puro yuvası açılmıştır. İyi ve konforlu kavranabilen sap yapısına estetiği ve işlevselliği, bozmak bir yana dursun, artıran bir unsur eklenmiştir.
Pek çok çeşidi ile, bıçak imalatçılarının aradığı pek çok niteliği (görsellik, dayanıklılık, işlenebilirlik vb.) bünyesinde barındıran, tam boy, gül ağacı sap malzemesinin altında; paslanmaz çelik astarlar görev yapmaktadır. Çakı parçalarının bir araya getirilmesinde parlatılmış paslanmaz çelik vidalardan faydalanılmıştır.
Sapın dip arka kısmına doğru bir kordon deliği (lanyard hole) de açılmıştır. Buraya bağlayacağınız kordonu bileğinizden geçirerek elinizin namluya ulaşmasını zorlaştırabilir ve çakı elinizden kurtulsa bile sizden uzaklaşmamasını sağlayabilirsiniz.
Gelenekle gelecek arasında bir köprü şeklinde görülebilecek, marifetli ve sıra dışı bir beyefendi bıçağı (Gentleman’s Knife) olan Fox Virtus Santos (FX-541 ST); klipsi sayesinde cebe ya da kemere kolay entegre edilebilen kahverengi deri kılıfıyla sunulmaktadır.
Not: Ahşap doğal bir ürün olduğundan, elinize ulaşacak üründe detay farklılıklar bulunabilir.