Av ve kamp tecrübelerini sanatsal tasarımlara aktaran Jesper Voxnæs tasarımına sahip Vale, tasarımcının ustalık dönemini yansıtan modern bir çakıdır. Yerinde ve küçük dokunuşlarla şekillenen ve hem estetik hem de işlev sunan çakı, ‘‘vadi’’ anlamına gelen Danca isme sahiptir. Bu isim, İtalyan bıçak üretiminin köklü merkezi olan ve Viper markasının da saygın ününe katkıda bulunduğu Maniago vadisinden gelmektedir. Dolayısıyla çakının ismi de tıpkı tasarımı ve işçiliğinde olduğu gibi bir sentezi yansıtmaktadır.
Tümü CPM-Magnacut çelik namlulara sahip versiyonlar, iki ana kategoriye (Ahşap saplı beyefendi versiyonları ve modern sap malzemelerinin kullanıldığı performans versiyonları.) ayrılmaktadır.
Serinin üst düzey bir versiyonu olan izlediğiniz ürün (V6006TI), aşağıdaki nitelikleri taşımaktadır:
Uç kısmının arkası inceltilerek saplanabilme kabiliyeti artırılan yuvarlak uçlu (drop point) namluya, yüksek ve düz ağız açımı uygulanarak hafif, dayanıklı ve çok yönlü bir yapı elde edilmiştir. Keskin kenarın altındaki içbükey çentik (choil), ince işlerde işaret parmağı yuvası olarak kullanılmaya uygundur ve açılı olmasıyla kendisini ortalayan ağız başlangıcı (plunge line) sayesinde, kesmeye saplayarak başlamaya hizmet etmektedir. Keskin kenarın ileride konumlandırılması, kesilecek objelere yaklaşmayı kolaylaştırmaktadır. Sırt, İtalyan çakı ve bıçaklarda sıklıkla görüldüğü üzere, yuvarlatılmıştır (crowned). Kavramaya yardımcı sıralı çentikler (jimpings), hâkimiyeti artırmaktadır.
Isıl işlem sonrası 60-62 HRC sertlik kazandırılan ve taşlanarak (stonewash) mat ve dayanıklı kılınan kalın (4 mm et kalınlığı) namlu, CPM-MagnaCut çelikten üretilmiştir.
Bıçak çeliği olması için 2021 yılı başlarında ortaya koyulan ve ‘‘mucize çelik’’ olarak nitelenen bu ürün, knifesteelnerds.com yazarı Larrin Thomas (Metal ve Malzeme Mühendisliği alanında ‘’Doktora’’ derecesine sahiptir.) tarafından geliştirilmiştir. MagnaCut ile; yüksek sertliğe erişebilmesine rağmen hem keskinlik hem de yüksek tokluk ve şok yükü toleransı sağlayan çok ince bir mikro yapıya sahip ve üstün ölçüde paslanmaz bir çelik elde etmek mümkün kılınmıştır. Bunda azot ilavesi başta olmak üzere, sahip olduğu alaşımın çok iyi ayarlanmış olması rol oynamaktadır. Magnacut, ortaya çıkar çıkmaz seçkin bıçaklarda ve çakılarda tercih edilmeye başlanmıştır.
Çift yönlü başparmak çıkıntısı (thumb studs) veya kanatçık (flipper) sayesinde namlu, istenen elle ve kolaylıkla açılabilmektedir. Bilyeli rulman kullanılan namlunun hareketi pürüzsüzdür. Kanatçık, çakı açıldığında balçak bölgesinden hafifçe taşmakta ve minik bir koruyucu tırnağa dönüşmektedir.
Başparmak istirahatgâhı yanında, çakıdaki kritik kısımlarda (Kilit mandalı ve ara parçanın sırtı.) da kavramaya yardımcı sıralı çentiklere (jimping) yer verilmiştir.
Yandan kilitli çakıda, paslanmaz çelikten imal edilen (1,4116) ve ısıl işlem görmüş astar, sap malzemesi içine gömülüdür. Sap kanatları, kumlanarak (sandblasted) matlaştırılmış titanyumdur. Sap yüzeylerine ince ve verev oluklar açılarak kavramaya yardımcı yükseklik farkları meydana getirilmiş ve aynı zamanda estetik bir görünüm elde edilmiştir. Zaten sap, konturları itibarıyla el anatomisine uygundur ve hem itiş hem de çekiş hareketlerini destekleyebilecek niteliktedir.
Sırtı yuvarlatılan ve sap dibinden dışarı taşan ara parça da kumlanarak mat kılınmış titanyumdur. Ara parçanın sap dibinden taşan kısmı üzerinde, kolay kullanılan, bir kordon deliği (lanyard hole) de açılmıştır. Buraya bağlayacağınız kordonu bileğinizden geçirerek elinizin namluya ulaşmasını daha da zorlaştırabilir veya çakı elinizden kurtulsa bile sizden uzaklaşmamasını sağlayabilirsiniz.
Çakı parçalarının bir araya getirilmesinde paslanmaz çelik vidalardan faydalanılmıştır. Pivot bağlantı elemanının pulu da titanyumdur.
Kaliteli malzemeleri tasarım ve işçilik ustalığıyla buluşturan Viper Vale Titanium Stonewashed MagnaCut (V6006TI), titanyumun şekillendirilmesiyle imal edilen cep klipsi (Uç yukarı/Sağ, çıkarılabilir.) sayesinde kolaylıkla taşınabilmektedir.