1988 yılından beri bıçak yapan ve kendi stilini oturtmasıyla 2004 yılından itibaren bunu tam zamanlı bir meslek hâline getiren Fabrizio Silvestrelli tasarımı özgün bir çalışma olan kıdemli Rhino, yeniden elden geçirilerek Rhino1 adını almıştır. 2022 yılının ortalarında satışa sunulan büyük boydaki bu çakı; namlu yapısı, ağız açımı ve yükselen malzeme kalitesiyle dikkat çekmektedir.
Sırtı inceltilmiş ve bir zıpkını andıracak biçimde şekillendirilmiş modifiye koyun ayağı (sheepsfoot) uç yapısı, ‘‘Nessmuk’’ tarzına yaklaşmıştır. Bu çakıda benzeriyle karşılaştığımız ve kılıç terminolojimizde ‘‘mahmuz’’ olarak yer alan kısım, ağırlık noktasını uca kaydırarak savurma hareketlerini desteklemektedir. Bu asli işlevinin yanında uç kısma destek verdiği ve saplandıktan sonra çekilirken tahribatı artırdığı da söylenebilir. Söz konusu kısımla, çakının ‘‘gergedan’’ anlamına gelen ismi arasındaki ilişki açıktır.
Geri kıvrımlı (recurve) çakının burnu, namluyu neredeyse eşit iki parçaya ayırmaktadır. Burnun üst kısmı, dışbükey bir kavisle, kendisinden gerideki uç noktasını yakalamaktadır. Bu da namlunun modifiye koyun ayağı olarak nitelendirilmesindeki başlıca unsurdur. Burnun altında içbükey bir kavisle geri kıvrılan keskin kenar, kesilecek objeyi hem itme hem de çekme hareketlerinde yakalar niteliktedir. Burun, sadece keskin kenarın birbirine zıt kavislerinin değil, farklı ağız açımlarının da sınırıdır. Çakıda, kombine ağız açımı (combine grind) yapılmıştır. Burnun alt kısmında yüksek düz ağız açımı (high flat grind) ve burnun üzerinde ise darlaşıp orta noktaya yaklaşan düz ağız açımı (saber flat grind) bulunmaktadır. Tüm bunlarla beraber, yakalayıp kesen, çekme hareketlerinde yapılan kesiği genişleten ve uç kısmı kuvvetli bir yapı elde edilmiştir. Keskin kenarın altındaki minik çentik, kesmeye saplayarak başlamaya hizmet etmektedir. Ağız açım çizgisinin (grind termination) açılı kullanılmasıyla uzun bir keskin kenar ve sağlam bir ricasso elde edilmiştir. Başparmak yokuşu (thumb ramp) ve onun gerisinde konumlandırılan kavramaya yardımcı sıralı çentikler (jimpings) hâkimiyeti artırmaktadır. Çift yönlü başparmak çıkıntısı (thumb stud) sayesinde istenen elle ve kolaylıkla açılabilen namlunun hareketi, rulman (thrust bearings) kullanılmasıyla, pürüzsüzleştirilmiştir.
Namlu çeliği olarak Elmax kullanılmıştır. Uddeholm firmasının ürettiği ve Böhler M390 ile çok benzer yapıdaki Elmax, yüksek korozyon direncine ve yüksek aşınma direncine sahip yüksek alaşımlı bir toz metaldir. ''Sıfır altı işlem'' (cryogenic treatment) de uygulanan namlunun sertliği 59-61 HRC arasında tutulmuştur.
Rhino1, arkadan kilit sisteminin geliştirilmişiyle donatılmıştır. Sap kanatları arasına gizlenmiş iki tel yayın kullanıldığı bu geliştirilmiş kilit sistemi (Viper bunu, ‘‘Advanced back-lock, two wire springs’’ olarak tanımlamaktadır.), güvenli mekanizmanın daha yumuşak işlemesine el vermektedir. Kilit mekanizmasının mandalında da kavramaya yardımcı sıralı çentiklere yer verilmiştir.
Çakıda tam boy sap malzemesi kullanılmıştır. Gerek kambur sırtı gerekse sap malzemesi üzerinde de oyuk olarak devam ettirilen parmak yuvalarına da sahip ön kısmıyla sap hem itme hem de çekme hareketlerini destekleyen sağlam ve konforlu bir kavrayış sunmaktadır. Çakı, eli rahatsız etmemesi için sırtı yuvarlatılan (crowned), ısıl işlem görmüş paslanmaz çelik (420) astarlarıyla sağlamdır. Ara parçalar, kilit görevindeki kısım dâhil olmak üzere, 1,4116 paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Çakı parçalarının bir araya getirilmesinde, paslanmaz çelik (303) vidalardan faydalanılmıştır.
Çakının kolaylıkla taşınmasını sağlayan ve ısıl işlem sonucu sertleştirilen paslanmaz çelik (420) cep klipsi (Uç Aşağı/Sağ), taşlanarak (stonewash) mat ve dayanıklı kılınmıştır.
Sap dibinin arka kısmında, pim kullanılmasıyla, gizli bir kordon deliği (lanyard hole) de elde edilmiştir.
Viper Rhino1, farklı donanımlara sahiptir. Serinin kamuflajı önceleyen bir versiyonu olan izlediğiniz ürün, karartılıp taşlanan (dark stonewash) namlu taşımaktadır. Sırt ara parçası da namluyla uyumludur. Sap malzemesi, hâkî renkte kanaviçe mikartadır (green canvas micarta). Rutubet başta olmak üzere çevresel koşullara karşı dayanıklı, sağlam ve iyi kavranabilen bir malzeme olan Mikarta; yaygın biçimde, kumaşa ve kumaşın gözenek kalınlıklarına göre isimlendirilmektedir. Keten (linen), dar; kanaviçe (canvas), orta; çuval bezi-jüt kumaş (burlap-jute) geniş gözeneklere sahiptir.
Tüm dış mekân faaliyetlerinde kullanabileceğiniz kadar çok yönlü kılınması yanında şık bir çakı olan Viper Rhino Green Canvas Dark Stonewash Elmax (V5905DCV), Maniago el işçiliği taşımaktadır.