Orso 2, Orso’nun tasarımcısı Jens Ansø ile Viper iş birliği sonucu ortaya çıkarılmıştır. İlk bıçağını 1988 yılında yapan ve Japon marangozluk sanatından modern mimariye uzanan geniş bir ilgi alanı bulunan Danimarkalı Ansø, endüstriyel tasarım alanında yüksek lisans sahibidir ve 2001 yılından beri tam zamanlı olarak bıçak konusu üzerinde çalışarak saygın projelere imza atmaktadır.
Yandan kilitli (linerlock) öncüsünden gövde kilitli (framelock) bir çakı olmasıyla belirgin biçimde ayrılan Orso 2, yeni namlu çeliğine sahiptir ve sapında detay farklılıklar da taşımaktadır.
İtalyanca adı, ayı anlamına gelen bu çakı da yüksek teknolojiyi, klasik çizgileri ve dinamizmi sıra dışı şekilde bütünleştirmektedir.
İzlediğiniz seçkin versiyon (V5996TI3D), aşağıdaki nitelikleri barındırmaktadır:
Hafif içe açılı bir doğru şeklinde uca uzanan sırt nedeniyle namluyu, modifiye dik sırt (modified straight back) olarak tanımlamak yerinde olacaktır. Zira sırttaki düzlük, uç noktasının konumu ve burun kavisi birlikte değerlendirildiğinde; çakının yuvarlak uç (drop point) mu, yoksa sivri uç (clip point) mu olarak tanımlanacağı tartışmaya açıktır. Kavisli ağız başlangıcı (grind termination) sayesinde, uzun bir keskin kenar ve sağlam bir ricasso harmanlanmıştır. Keskin kenarı içten takip eden yüksek (high) ağız açım çizgisi (grind line), açılı sırtın da etkisiyle, sırtla hemen öpüşmekte ve tam düz ağız açımına (full flat grind) dönüşmektedir. Keskin kenarın altındaki minik çentik (choil), kesmeye saplayarak başlamaya hizmet etmektedir. Sırt, İtalyan çakı ve bıçaklarda sıklıkla görüldüğü üzere, yuvarlatılmıştır (crowned).
Namlu çeliği olarak LO-QPM 20-4 kullanılmıştır. Paslanmaz nitelikteki bu toz metalden (Alman Lohmann firması tarafından üretilen bu çelik, tarafından üretilen bu çelik, ''microclean'' sıfatına sahip, 3. nesil toz metal Böhler M390 ile neredeyse aynıdır.) imal edilen namlu, ısıl işlem sonrası 59-61 HRC sertliğe getirilmiş ve saten parlaklığında sonlandırılmıştır.
Tüm bunlarla birlikte hafif, keskin, güçlü ve estetik bir namlu elde edilmiştir.
Kanatçık (flipper) sayesinde istenen elle ve kolaylıkla açılan namlunun hareketi, bilyeli rulman kullanılmasıyla, pürüzsüzdür.
Namluyla taşıdığı uyumu hem ele hem göze vurgulayan sap, övgüyü hak etmektedir. Çakının adındaki 3D ibaresi, taşlanarak mat ve dayanıklı kılınan titanyum (Ti6Al4V) sap kanatları üzerinde üç boyutlu çalışıldığını belirtmektedir. Yuvarlatılan sap yüzeyleri ince oluklarla mikro pürüzlü bir yapıdadır. Kavisli ve daha derin yivlerin sayısı ise, öncüsüne göre, azaltılmıştır ama iki kavisli yivin arasında kalan kısma, balçak bölgesinden sırta uzanacak şekilde ve daha agresif biçimde, elmas desenini andıran pürüzlü bir doku kazandırılmıştır. Bu unsur, kavrayışa sunduğu katkı kadar estetiğe de hizmet etmektedir.
Cep klipsi ve ara parça, detaylara verilen önemi sanatsal boyuta taşımaktadır. Her ikisi de yekpare titanyumdan CNC ile işlenerek imal edilmiş bu parçalar, anodize edilerek mavi renk almışlardır. Pivot bağlantı elemanının pulu da bu parçalarla uyumlu kılınmıştır. MKM'nin kullanmayı sevdiği mavi rengin kökeninde, Maniago bıçak üretiminin ilk itiş gücünü sağlayan nehirler bulunmaktadır.
Ara parçanın, sap kanatları konturlarından dışarı taşan kısmı üzerinde zarif bir kordon deliğine (lanyard hole) yer verilmiştir. Buraya bağlayacağınız kordonu bileğinizden geçirerek elinizin namluya ulaşmasını daha da zorlaştırabilir veya çakı elinizden kurtulsa bile sizden uzaklaşmamasını sağlayabilirsiniz.
Dayanıklılığı hafiflikle harmanlayan çakıda, parçaların bir araya getirilmesinde, paslanmaz çelik (AISI 303) vidalardan faydalanılmıştır. Kilit görevindeki kanadın uç kısmı, paslanmaz çelik bir parça ile güçlendirilmiştir.
Geniş kullanım alanına sahip ve aldığı mirası çoğaltan bir çakı olan Viper Orso 2 Titanium 3D Satin LO-QPM20-4 (V5996TI3D), cep klipsi (Uç Yukarı/Sağ, çıkarılabilir) sayesinde kolaylıkla taşınabilmektedir.