1988 yılından beri bıçak yapan ve kendi stilini oturtmasıyla 2004 yılından itibaren bunu tam zamanlı bir meslek hâline getiren Fabrizio Silvestrelli tarafından tasarlanan Moon, CPM-Magnacut çelikten namluya sahiptir ve Viper markasının düğme kilit (button lock) sistemini kullandığı ilk çakıdır. İsmi ‘‘Ay’’ anlamına gelen çakı, yuvarlak hatlarına karşın hem etkili hem de etkileyicidir.
Ivory G10 ve karbon fiber sap malzemesi taşıyan versiyonlarda namlular, saten parlaklığına getirilmiştir. SureTouch™, şarap kırmızısı G10 ve mikarta sap malzemesine sahip versiyonların namluları ise, taşlanarak (stonewashed) mat ve dayanıklı kılınmıştır.
Modifiye koyun ayağı (modified sheepsfoot) olarak tanımlanabilecek yuvarlak uç yapısındaki namluya, yüksek düz ağız açımı (high flat grind) uygulanmıştır. Dayanıklı ve çok yönlü namlunun sırtı, alışılandan yukarı uzanan (Bu konumun seçilmesinde hem keskin kenar boyu hesap edilmiş hem de uca yakın desteklerin gücü hesaplanmıştır.) kavramaya yardımcı sıralı çentiklere (jimpings) dek inceltilmiş ve sırt, İtalyan çakı ve bıçaklarda sıklıkla görüldüğü üzere, yuvarlatılmıştır (crowned). Böylelikle kolay saplanabilen ve arkadan desteklerde eli rahatsız etmeyen şık bir yapı elde edilmiştir.
Keskin kenarın altındaki içbükey çentik (choil), ince işlerde işaret parmağı yuvası olarak kullanılmaya uygundur ve açılı olmasıyla kendisini ortalayan ağız başlangıcı (plunge line) sayesinde, kesmeye saplayarak başlamaya hizmet etmektedir. Keskin kenarın ileride konumlandırılması, kesilecek objelere yaklaşmayı kolaylaştırmaktadır. Başparmak yokuşları (thumb ramp) ve kavramaya yardımcı sıralı çentikler (jimpings), hâkimiyeti artırmaktadır.
Ayrıntılı ısıl işlem sonrası 60-62 HRC sertlik kazandırılan 4 mm et kalınlığındaki namlu, CPM-MagnaCut çelikten üretilmiştir.
Bıçak çeliği olması için 2021 yılı başlarında ortaya koyulan ve ‘‘mucize çelik’’ olarak nitelenen bu ürün, knifesteelnerds.com yazarı Larrin Thomas (Metal ve Malzeme Mühendisliği alanında ‘’Doktora’’ derecesine sahiptir.) tarafından geliştirilmiştir. MagnaCut ile; yüksek sertliğe erişebilmesine rağmen hem keskinlik hem de yüksek tokluk ve şok yükü toleransı sağlayan çok ince bir mikro yapıya sahip ve üstün ölçüde paslanmaz bir çelik elde etmek mümkün kılınmıştır. Bunda azot ilavesi başta olmak üzere, sahip olduğu alaşımın çok iyi ayarlanmış olması rol oynamaktadır. Magnacut, ortaya çıkar çıkmaz seçkin bıçaklarda ve çakılarda tercih edilmeye başlanmıştır.
Çift yönlü başparmak çıkıntıları (thumb studs) veya kanatçık (flipper) sayesinde istenen elle ve kolaylıkla açılan namlunun hareketi, rulman (thrust bearings) kullanılmasıyla, pürüzsüzdür. Dolayısıyla alternatif bir açım da söz konusudur. Ön yüzde bulunan (sağ el başparmağı için uygun) düğme kilide bastıktan sonra hafif bir bilek hareketiyle, çakının akıcı biçimde açılmasını sağlayabilirsiniz. Düğmeye bastıktan sonra yine bir bilek hareketiyle, namluya dokunmaksızın da çakıyı kapatabilirsiniz. Ba(s)tırmalı (plunge) kilitler olarak da adlandırılan bu sistem; genelde otomatik çakılarda (Push button denildiğinde hep akla otomatik çakılar gelir.), sarmal yay ile kullanılan bir sabitleme mekanizmasıdır. İzlediğiniz üründe olduğu gibi, sarmal yaysız şekliyle, otomatik olmayan çakılarda da kullanılabilmektedir. Temel unsuru, basıldığında içeriye batan ve bırakıldığında sahip olduğu yay sayesinde eski konumuna dönen düğmeli bir pimdir. Yaylı kısmın yukarısındaki çentik veya oluk, namlunun kurtulmasına izin verir. Dolayısıyla, düğme aşağı indiğinde namlu hareket kazanır-kazanabilir. Kullanılan pimin malzemesine ve boyutuna bağlı olmak kaydıyla güçlü kilit sistemleri arasındadır. Kolay kullanılır. Namlunun kapanması için parmaklarınızın namlu yolunda olması gerekmez.
Paslanmaz çelikten imal edilen (AISI 420) ve ısıl işlem görmüş astarlara sahip olmasıyla ve kanatçığın çakı açıldığında geniş balçak bölgesi içinde kalmasıyla sağlamlığı pekiştirilen çakının sap kısmı üzerinde özenle çalışılmıştır. Parmak yuvaları başta olmak üzere konturları itibarıyla ergonomik olan sapta, sap malzemesi üzerinde de üç boyutlu çalışılarak iyi ve konforlu kavrama üst düzeye çıkarılmıştır. Bunda; parmak yuvalarının sap malzemesi üzerinde devam ettirilmesi, enine ince oluklar açılarak oluşturulan pürüzlü yüzeyler ve sap malzemesi üzerindeki yuvarlamalar rol oynamaktadır.
Değişik versiyonlarda değişik sap malzemelerine görev verilse de ara parçalar hem hafif hem dayanıklı hem de şık titanyumdur (GR2) ve çakı parçalarının bir araya getirilmesinde paslanmaz çelik cıvatalardan faydalanılmıştır. Moon versiyonları, yine titanyumun şekillendirilmesiyle elde edilen cep klipsleri (Uç Yukarı/Sağ, çıkarılabilir) sayesinde, kolaylıkla taşınabilmektedir.
İzlediğiniz versiyon olan Viper Moon Red G10 Stonewash MagnaCut (V6010GR), şarap kırmızısı renginde G10 sapa sahiptir. G10 sap malzemesi, dayanıklılığı ve sağlamlığıyla bilinmektedir. Çakının namlusu ise, yukarıda değinildiği üzere, taşlanarak (stonewashed) mat ve dayanıklı kılınmıştır.