Tommaso Rumici imzasına sahip Berus, çakı boyutlarında bıçak sağlamlığı arayanlar için tasarlanmış, türlü işte kullanabileceğiniz, boyun bıçağıdır.
Malzeme bilgisi ve üretim teknikleri gibi konularda kendisini geliştirerek tasarım kabiliyetini destekleyen Rumici için ‘‘işlevsellik’’ ön planda gelmektedir. Bunun için, elin anatomisine saygı göstererek iyi tanımlanmış çizgilerle çalışmakta ve pratik kullanım için nesneler yaratmaktadır. Titizlikle ilgilenmesine rağmen estetik, onun için ikinci plandadır.
İki ayrı namlu tipinde [Yuvarlak uç (drop point) uç yapısına sahip Berus1 ve koyun ayağı (sheepsfoot) uç yapısına sahip Berus2.] üretilen modelin tüm versiyonlarında, M390 çelik görev yapmaktadır.
Bıçağa Berus [Bilindiği üzere viper, ‘‘engerek’’ anlamına gelmektedir. Berus ise, daha küçük boyuttaki, ‘‘bayağı engerek’’ ya da ‘‘Avrupa engereği’’ (Vipera berus) demektir.] adının verilmesi de boyutuyla ilişkilidir.
İzlediğiniz versiyon olan VT4012CB, aşağıdaki nitelikleri barındırmaktadır:
Yuvarlak uç (drop point) yapısındaki enlice namluya tam düz (full flat) ağız açımı yapılarak hafif, dayanıklı ve çok yönlü bir namlu oluşturulmuştur. Keskin kenarın altındaki minik çentik (choil), kesmeye saplayarak başlamaya hizmet etmektedir. Başparmak istirahatgâhına (thumb rest) açılan kavramaya yardımcı sıralı çentikler (jimpings), hâkimiyeti artırmaktadır. Belirgin ricasso bırakılan bıçakta, keskin kenarın ileride konumlandırılan yapısı; kesilecek objelere yaklaşımı kolaylaştırmaktadır.
‘‘Microclean’’ sıfatına sahip, 3. Nesil toz metal M390, bıçak çeliğinde aranan niteliklerin hemen hepsinde zirvededir veya zirveye yakındır. Isıl işlem sonrası, 59-61 HRC sertlik kazandırılan namlu, taşlanarak (stonewash) mat ve dayanıklı kılınmıştır.
Minik koruyucu tırnaktan sonra sapın ön yüzünde başlayan kademeli yapı, parmak yuvaları ortaya çıkarmaktadır. Sapın hafif kavisli sırtı ve sap dibinin yuvarlatılarak sonlandırılması da bu boyuttaki bir bıçak için doğru seçimlerdir. Sap başlangıcındaki hilal şeklindeki çentikler de hem hafifliğe hem kavramaya hem de bıçağın kılıfa sabitlenmesine katkıda bulunmaktadır.
Tam kuyruklu sağlam bıçakta siyah kanaviçe mikarta (black canvas micarta) sap malzemesi kullanılmıştır. Rutubet başta olmak üzere çevresel koşullara karşı dayanıklı, sağlam ve iyi kavranabilen bir malzeme olan Mikarta; yaygın biçimde, kumaşa ve kumaşın gözenek kalınlıklarına göre isimlendirilmektedir. Keten (linen), dar; kanaviçe (canvas), orta; çuval bezi-jüt kumaş (burlap-jute) geniş gözeneklere sahiptir. Sap malzemesinin yerine takılmasında, dip kısımdaki oldukça geniş olmak üzere, paslanmaz çelik (AISI 303) boru pimlerden faydalanılarak sağlam kordon delikleri oluşturulmuştur. Kavramaya da destek verebilen bu kordon delikleri, bağlantı seçeneklerini artırmaktadır.
Viper Berus1 Black Canvas (VT4012CB), siyah kydex kılıfıyla sunulmaktadır. Kılıfın taşınma seçenekleri, dibindeki oval kordon deliği ve her iki yanındaki deliklerle artırılmıştır. Kılıfın üzerine kaliteli bir klips (Ulticlip) de takılmıştır.