Handy, Fabrizio Silvestrelli tarafından tasarlanan kompakt ve çok yönlü bir bıçaktır. Kullanışlılığını adına da taşıyan tam kuyruklu (full tang) bıçak, üstün malzeme kalitesi ve ergonomisiyle öne çıkmaktadır. Tasarımcının ustalığı ve yüksek teknoloji; hafif, dengeli, dayanıklı, kolay kontrol edilebilen, saplanabilme yetisi artırılmış ve yüksek kesim özellikleri gösteren bir bıçak ortaya koyulmasını sağlamıştır.
Daha sonra M390 çelik kullanılan ve koyun ayağı (sheepsfoot) uç yapısındaki Handy2 versiyonları sahneye çıksa da yuvarlak uç (drop point) uç yapısındaki Handy versiyonlarında MagnaCut çelik kullanılmıştır. Ahşap ve modern kompozit sap malzemeleriyle birbirinden ayrılan versiyonlar farklı sonlandırmalara (satin, stonewash, dark stonewash) da sahiptir.
VT4042CN kodlu izlediğiniz ürün, aşağıdaki özellikleri taşımaktadır:
Yüksek düz ağız açımı (high flat grind) yapılarak çok yönlülük sergileyen yuvarlak uçlu (drop point) namlunun sırtı, ağız açım çizgisi (grind line) hizasından ve kavramaya yardımcı sıralı çentiklere (jimpings) dek inceltilmiştir. Bıçağın sırtı ve sapa dâhil çelik konturları, İtalyan çakı ve bıçaklarda sıklıkla rastlandığı üzere, yuvarlatılmıştır (crowned). Böylelikle, kolay saplanabilen ve desteklerde eli rahatsız etmeyen veya ahşap çubukla arkasına vurulduğunda (batoning) ahşabı kolay parçalamayan bir yapı elde edilmiştir. Açılı ağız başlangıcı sayesinde sağlam bir ricasso ve uzun bir keskin kenar harmanlanmıştır. Keskin kenarın ileride konumlandırılan yapısı, kesilecek objelere yaklaşımı kolaylaştıran ve kesmeye saplayarak başlamaya hizmet eden niteliktedir.
Belirgin bir işaret parmağı yuvasına sahip bıçak, yüksek kontrol sunmakta ve ellerin keskin kenardan uzak durmasını garanti altına almaktadır. İşaret parmağı yuvasının üst yarısında da kavramaya yardımcı sıralı çentiklere yer verilerek hâkimiyet artırılmıştır.
Bıçakta karartılıp taşlanarak (dark stonewash) sonlandırılan CPM-Magnacut çelik kullanılmıştır.
Bıçak çeliği olması için 2021 yılı başlarında ortaya koyulan ve ‘‘mucize çelik’’ olarak nitelenen bu ürün, knifesteelnerds.com yazarı Larrin Thomas (Metal ve Malzeme Mühendisliği alanında ‘’Doktora’’ derecesine sahiptir.) tarafından geliştirilmiştir. MagnaCut ile; yüksek sertliğe erişebilmesine rağmen hem keskinlik hem de yüksek tokluk ve şok yükü toleransı sağlayan çok ince bir mikro yapıya sahip ve üstün ölçüde paslanmaz bir çelik elde etmek mümkün kılınmıştır. Bunda azot ilavesi başta olmak üzere, sahip olduğu alaşımın çok iyi ayarlanmış olması rol oynamaktadır. Magnacut, ortaya çıkar çıkmaz seçkin bıçaklarda ve çakılarda tercih edilmeye başlanmıştır.
Sap ergonomisi, çelik kalitesiyle yarışmaktadır. Konturları itibarıyla da (Sapın dibindeki karakteristik kavis başta olmak üzere yerli yerinde kullanılan çizgiler, üç bölümden oluşan sap önünün dip kısmındaki kavramaya yardımcı sıralı çentiklere kadar, övgüyü hak etmektedir.) yüksek ergonomiye sahip ve hem iyi hem konforlu kavranan sapların üzerinde üç boyutlu çalışılmıştır. Pürüzlü dokuya sahip sap yüzeyleri, el anatomisiyle uyumlu, daha derin yükseklik farklarına da kavuşturulmuştur. Her tür tutuş pozisyonunda son derece konforlu ve sağlam bir kavrayışa olanak tanıyan bu yapı hem itme hem de çekme hareketlerini destekleyecek niteliktedir.
Sap malzemesi, doğal renginde kanaviçe mikartadır (natural canvas micarta). Rutubet başta olmak üzere çevresel koşullara karşı dayanıklı, sağlam ve iyi kavranabilen bir malzeme olan Mikarta; yaygın biçimde, kumaşa ve kumaşın gözenek kalınlıklarına göre isimlendirilmektedir. Keten (linen), dar; kanaviçe (canvas), orta; çuval bezi-jüt kumaş (burlap-jute) geniş gözeneklere sahiptir. Sap malzemesinin kuyruğa takılmasında, fiziksel buhar biriktirme (PVD-Physical Vapor Deposition) yöntemiyle siyah kaplanarak namluyla uyum yakalamış, paslanmaz çelik vidalardan faydalanılmıştır. Tam kuyruklu (full tang) sağlam bıçakta konik bir kuyruk yapısı (sap dibine doğru et kalınlığı incelen) gözlenmektedir. Böylelikle hafiflik ve sağlamlık bir araya getirilmiş ve ağırlık merkezi itibarıyla daha kontrollü bir kullanım sağlanmıştır.
Sapın dip arka kısmına doğru bir kordon deliği (lanyard hole) de açılmıştır. Buraya bağlayacağınız kordonu bileğinizden geçirerek elinizin namluya ulaşmasını daha da zorlaştırabilir veya bıçak elinizden kurtulsa bile sizden uzaklaşmamasını sağlayabilirsiniz.
Geniş bir kullanım alanı bulunan Viper Handy Natural Canvas Dark Stonewash MagnaCut (VT4042CN), siyah kydex kılıfıyla sunulmaktadır. Sırtını sarmalayan çıtçıtlı kemer askıları ve dibindeki iki delik sayesinde kılıf, farklı taşıma seçeneklerine uygundur.